Normal_kind_opvang_spelen_rekken_klimmen

Fontys Hogeschool Pedagogiek, Fontys Hogeschool Sociale Studies en hulpverleningsorganisatie Kompaan en De Bocht in Tilburg en Goirle hebben een samenwerkingsverband gesloten rond kinderdagverblijf Hebe. Deze kinderopvang plus is bedoeld voor kinderen van moeders die onder behandeling zijn bij Kompaan en De Bocht voor hulpverlening bij problemen rond opgroeien, ontwikkeling en veiligheid.

Studenten van Fontys Hogeschool Sociale Studies en Fontys Hogeschool Pedagogiek werken met Kompaan en De Bocht samen in de vorm van een Beroeps Innovatie Centrum (BIC). Dit houdt in dat zij naast hun reguliere stageprogramma ook het beleid van de kinderopvang plus vormgeven en innoveren door projectmatig te werken. Een voorbeeld van een dergelijk project is het onderzoek naar de behoefte om naast de kinderopvang plus ook een Buitenschoolse Opvang (BSO) plus voor dezelfde doelgroep te starten.

De stagiaires functioneren veelal als kindwerker en zorgen ervoor dat de kinderen eenzelfde begeleiding krijgen in de kinderopvang plus als in de groep bij hun moeder. De studenten worden tijdens hun stage intensiever begeleid door docenten van de hogescholen die gelijktijdig ook de bijscholing van de medewerkers van Hebe verzorgen. Op deze wijze leren studenten, docenten, en medewerkers van Kompaan en De Bocht van en met elkaar.

De medewerkers van Kompaan en De Bocht hebben veel ervaring met de problemen rond opvoeding en veiligheid die deze vrouwen vaak hebben. Daardoor weten zij waar deze moeders en kinderen tegenaan kunnen lopen en hoe ze hen het beste kunnen steunen. De begeleiding werkt volgens de methodiek Veerkracht en is op maat. Ieder kind heeft een eigen plan waar de medewerkers op aansluiten. Daarnaast kunnen de begeleiders de kinderen extra stimuleren bij de ontwikkeling van taal en motoriek.

© Nationale Onderwijsgids