Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

Vandaag gaat de Tweede Kamer met minister Asscher van Sociale Zaken in debat over de kinderopvang. Het zijn roerige tijden voor de sector met aan de lopende band overnames en faillissementen. Vakbond FNV roept de Kamer op te komen met strengere regels. Het CDA komt komt het voorstel om ouders te helpen bij het opzetten of overnemen van een kinderopvanglocatie. Dit melden Metronieuws en AD.

Het FNV vindt dat bedrijven in de kinderopvang zich teveel richten op het maken van winst. “Het is bizar dat er zoveel geld verdiend kan worden met de opvang van onze kinderen”, zegt bestuurslid Gijs van Dijk. Strengere regels zijn dan ook hard nodig, vindt de vakbond. Zo moeten toestanden met massaal banenverlies, zoals dit jaar met kinderopvangorganisatie Estro, voorkomen worden.

Als reactie op de faillissementsgolf slaan ouders steeds vaker de handen ineen en richten zelf een stichting voor kinderopvang op. Het CDA vindt dat de overheid deze initiatieven moet steunen en dient hiertoe vandaag, met steun van D66, een voorstel in bij de kamer. Nu moeten ouders nog teveel hindernissen nemen om zelf een kinderdagverblijf op poten te zetten, vindt de partij. Ouders die een kinderopvang zelf gaan bestieren zijn juist een voorbeeld van de participatiesamenleving die het kabinet propageert, stelt het CDA.

D66 wil minister Asscher om opheldering vragen over de voortgang van de harmonisatie van de kinderopvang en peuterspeelzalen. De partij vreest dat de minister hierover in een “loopgravenoorlog” belandt met de gemeenten en zal hierover vragen stellen tijdens het debat.

© Nationale Onderwijsgids