Logo_recht_rechtzaak_rechtsgebouw

Vakbond Abvakabo FNV denkt in de rechtszaak tegen kinderopvangorganisatie Smallsteps zeker kans van slagen te hebben. Eerder dit jaar ging kinderopvangorganisatie Estro failliet, een deel van de locaties maakten toen een doorstart onder de Britse onderneming Smallsteps. Volgens de vakbond is er sprake van een overgang van onderneming en niet van een faillissement. Als de rechter FNV in het gelijk stelt, moet Smallsteps alle werknemers van de overgenomen kinderdagverblijven een contract aanbieden. Ook de medewerkers die inmiddels ontslag hebben gekregen. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Advocaat José Klerks van de vakbond acht de kans op winst zeker aanwezig maar wil geen verdere uitspraken doen waarom zij dat denkt. Wel zou de vakbond over interne informatie beschikken die aanleiding is voor dit optimisme. Eerder opende FNV een meldpunt waar (oud-)medewerkers, ouders of ambtenaren anoniem hun verhaal konden doen. Volgens de bond zijn er serieuze signalen binnengekomen dat er al langere tijd een overname werd voorbereid.

Zo lijkt het erop dat vooral oudere en zwangere werknemers ontslag kregen, wat er volgens de vakbond op kan duiden dat Smallsteps personeel kwijt wilde. Ook vindt de vakbond de snelheid waarmee de doorstart plaatsvond onder Smallsteps verdacht.

Als FNV de rechtszaak wint, heeft dat grote gevolgen. “Oud-werknemers kunnen als de rechtszaak slaagt aanspraak maken op het gemiste loon sinds het ontslag”, zegt advocate Klerks. “Zij hebben  recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechten die ze bij Estro hebben opgebouwd.” Volgens de vakbond is dit ook een haalbaar streven. De kinderdagverblijflocaties die Smallsteps heeft overgenomen waren met compleet personeel winstgevend. Volgens Klerks moet het daarom mogelijk zijn oud-medewerkers alsnog in dienst te nemen.

Het gaat nog wel even duren voor de rechter uitspraak zal doen in de zaak. De dagvaarding gaat er op zijn vroegst eind deze maand uit. “Voordat het vonnis er is, zijn we alweer een jaar verder” waarschuwt Klerks.

© Nationale Onderwijsgids