Normal_19650368_ad5e5c496e_z

Voor vierjarigen breekt een spannende periode aan. Als ze zelf naar de wc kunnen, mogen ze voor het eerst naar school. Kinderen die nog niet zindelijk zijn mogen geweigerd worden. Peuters worden tegenwoordig op latere leeftijd pas zindelijk. Dit meldt RTL Nieuws. 

Kinderen dragen anno 2014 veel langer luiers dan 30 jaar geleden. Eind jaren 60 waren peuters gemiddeld rond hun 24e levensmaand zindelijk. Nu zijn ze dat pas na 31 maanden. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont legt de schuld bij de fijne luiers van tegenwoordig. "Luiers zijn zo comfortabel geworden dat kinderen het niet meer erg vinden om in hun plas en poep te zitten. Dat wordt toch snel geabsorbeerd. In de jaren 50 was dat natuurlijk wel anders," zegt Pont. 
 
Ook zetten de ouders er minder vaart achter, aldus de psycholoog. Dit heeft twee redenen. Ten eerste zijn hier ook de luiers schuld aan, zo stelt hij. "Vroeger moesten de ouders al die luiers uitwassen. Nu is het geen moeite, je gooit ze gewoon weg", aldus Pont. Daarnaast benaderen ouders de opvoeding ook anders dan in de vorige eeuw. “Ze gaan minder streng met hun kinderen om. Vroeger dwongen ouders de zindelijkheid af, nu wachten ouders tot de kinderen er klaar voor zijn."
 
Dat de peuters dus op latere leeftijd pas zindelijk zijn, is een last voor de scholen. Deze mogen daarom kinderen die niet zelf naar de wc kunnen weigeren. Logisch, vindt Pont. "Je bent niet leerkracht geworden om kinderen te verschonen. Onderwijs moet centraal staan, je bent geen oppas." De Algemene Onderwijsbond is van dezelfde mening. "Het is de taak van de ouders, niet die van de leerkracht." 
 
© Nationale Onderwijsgids