Normal_images__4_

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil dat er een personenregister komt met daarin de gegevens van alle werkenden in de kinderopvangbranche. Het register moet er voor zorgen dat de continue screening in de kinderopvang waterdichter wordt. Dit meldt kinderopvangtotaal. 

Volgens Asscher zou het nieuw te ontwikkelen register actueler en vollediger zijn dan de huidige registratiesystemen. Momenteel staan de gegevens verspreid in het Landelijk Register Kinderopvang, de gemeente-administratie, de gegevens van het UWV en het handelsregister.
 
Sinds 1 maart 2013 geldt de Verklaring Omtrent Gedrag-plicht voor medewerkers in de kinderopvangbranche. Door middel van het personenregister wil Asscher voorkomen dat deze VOG niet of te laat wordt aangevraagd of aangepast. Zo kan een medewerker waarvan de VOG ingetrokken wordt niet toch nog in de kinderopvang werkzaam zijn. 
 
Het idee daarbij is dat alle werkenden in de kinderopvang in één register komen te staan; dus ook stagiaires, uitzendkrachten, vrijwilligers en zelfstandigen. Asscher wil het register vanaf 2016 in werking laten gaan. Het ministerie van Sociale Zaken heeft het wetsvoorstel om het personenregister in te voeren open gezet voor internetconsultatie. Dit houdt in dat iedereen inhoudelijk op het initiatief kan reageren voor een periode van zes weken. Dit kan hier.
 
© Nationale Onderwijsgids