Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Het Kohnstamm Instituut voor onderzoek naar opvoeding en onderwijs wil de gastouderbranche in kaart brengen. Het instituut roept daarom gastouders op om de vragenlijst op de website in te vullen. Daarmee hoopt het onderzoeksinstituut een beeld te krijgen van hoe gastouders in Nederland werken en wat ze verdienen. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

De opvang door gastouders in Nederland gebeurt op verschillende manieren. Zo zijn er veel gastouders die als professional kinderen opvangen maar ook opa's en oma's die voor hun kleinkinderen zorgen. Met de vragenlijst wil het Kohnstamm Instituut meer duidelijkheid krijgen hoe de branche eruit ziet en wat gastouders belangrijk vinden.

De vragenlijst is de te vinden op de website van het instituut. Daarnaast heeft Kohnstamm verscheidene gastouders ook al schriftelijk uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. De vragen gaan onder meer over het aantal werkuren en de tarieven, hoeveel kinderen een gastouder opvangt, de huisvesting, de rol van de partner, samenwerking met een gastouderbureau en pedagogische opvattingen.

Naast de enquête lopen er bij het Kohnstamm Instituut nog twee onderzoeken naar de gastouderbranche. Zo ontwikkelt het instituut een meetinstrument om de kwaliteit van de opvang door gastouders te onderzoeken. Ook kijkt het instituut hoe de gastouderopvang in het buitenland is geregeld en wat Nederland daarvan kan leren.
© Nationale Onderwijsgids