Normal_baby_s

Onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam heeft een verband getoond tussen lichte emotionele problemen bij peuters en de beschikking over goed speelgoed die de kinderen als baby hadden. Dit meldt Gezondheidsplein.

Uit het onderzoek zou blijken dat kinderen die in hun eerste levensmaanden geen speelgoed hebben dat bij hun leeftijd past een grotere kans hebben op emotionele problemen. Deze peuters bleken angstiger, somberder of meer teruggetrokken dan hun leeftijdsgenootjes die speelgoed in de buurt hadden. Spelen met speelgoed stimuleert kinderen tot onderzoeken en interactie met anderen.
 
Voor het onderzoek werden ruim 4500 kinderen van ongeveer drie maanden oud thuis bezocht. De onderzoekers keken of de kinderen een eigen plekje hadden zoals een box of speeldeken en of er speelgoed zoals een knuffel, rammelaar of een speeltje met geluid binnen handbereik van de baby's lagen. Volgens de onderzoekers sluit dit speelgoed het beste aan bij de ontwikkeling van zeer jonge kinderen.
 
Toen de kinderen anderhalf en drie jaar oud waren, vulden de ouders vragenlijsten in over de emoties en gedragingen van hun kinderen. Volgens promovenda Jolien Rijlaarsdam zou er een duidelijk verband bestaan tussen de speelomgeving van de baby en meer emotionele problemen tijdens de peuterjaren.
 
© Nationale Onderwijsgids