Studenten HAS Green Academy ontwikkelen voedselbosproducten

Studenten van de HAS Green Academy presenteerden op 19 juni tijdens een bijeenkomst in het voedselbos Den Food Bosch hun eigen voedselbosproducten. Ze lieten onder andere kruidendips, fruitige thee, kastanje-perzik-crackers en een drankje van vlier en druif zien. Dat meldt de Universiteit van Wageningen.

Studenten werkten samen met onderzoekers aan de HAS Green Academy voor het onderzoeksprogramma Wetenschappelijke bodemvorming onder de voedselbosbouw (WBodV). De studenten volgen verschillende opleidingen. Daarbij moet je denken aan toegepaste biologie, milieukunde en tuin- en akkerbouw. Bij food-opleidingen gaan studenten ook aan de slag met voedselbossen. HAS Den Bosch werkt samen met de voedselbossen Schijndel en Den Food Bosch in Sint-Michielsgestel.

Docente Marente Lokin neemt namens HAS Den Bosch deel aan de WBodV. “Onze studenten leren na te denken over wat er allemaal komt kijken na het oogsten van een gewas.”

Bijzondere combinaties van onbekende ingrediënten

De studenten bedachten bijzondere combinaties van soms onbekende ingrediënten. De nashipeer bijvoorbeeld, ook wel de appelpeer genoemd. Deze komt uit Oost-Azië en wordt daar als fruit uit de hand gegeten.  De studenten gebruikten de frisse smaak van de nashi voor in een pittige chilisaus.

Ontwikkelen van de producten 

De studenten werkten samen met Boslekker voor het ontwikkelen van hun producten. Studenten worden zo extra gestimuleerd om door te gaan met de weg die ze willen bewandelen richting een duurzame voedseltoekomst, aldus Lokin. “Onderwijs verbinden we op deze manier met de praktijk.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk