Studenten komen in actie tegen gevreesde langstudeerboete

De langstudeerboete komt terug als het aan de nieuwe coalitie ligt. Voor studenten is dit een keiharde klap in hun gezicht. Dat zeggen veertig organisaties over de maatregel die tienduizenden langstudeerders 3000 euro gaat kosten.  Studentenclubs en politieke jongeren hebben maandag 10 juni acties aangekondigd. “Jaarlijks raakt dit tienduizenden studenten.” Dat meldt RTL Nieuws. 

Utrechtse studente Mylou doet een master International Development Studies en doet naast haar studie van allerlei andere dingen. Ze heeft een bijbaan in de horeca en op een sportschool. Ook begeleid ze studenten in haar vrije tijd en doet ze een bestuursjaar.

Mylou is een zesdejaars student. “Ik heb eerst een bachelor gedaan en omdat ik van alles naast mijn studie doe, loop ik uit.” Mylou vindt het juist belangrijk om in haar studententijd andere dingen te doen. “Want daar leer je ook van.”

Afgelopen met langstudeerders 

Maar als het aan de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB ligt is het straks afgelopen met langstudeerders. Studenten die een jaar of langer over hun studie doen moeten vanaf schooljaar 2026-2027 3000 euro boven op hun collegegeld gaan betalen. Het collegegeld bedraagt nu 2530 euro.

Stress 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) geeft aan dat dit voor heel veel stress onder studenten gaat zorgen. Daarom heeft het ISO, samen met veertig andere maatschappelijke en politieke jongerenorganisatie, het heft in eigen handen genomen. Ze gaan een brandbrief sturen en kondigen acties aan als er verder niets gebeurt.

Tienduizenden studenten krijgen te maken met de langstudeerboete. De organisaties hebben het over een aantal van 94.000 studenten. Dat aantal vinden zij onaanvaardbaar.

Het ministerie van Onderwijs laat andere cijfers zien. 37.000 studenten hadden in 2022 een langstudeerboete kunnen krijgen, maar deze bestond toen nog niet.

'Belastingbetaler is duurder uit' 

Volgens NSC-leider Piter Omtzigt kosten veel studies het vijfvoudige voor de belastingbetaler, dan wat het kost voor studenten. “Je mag aan een student, onder normale omstandigheden, vragen of hij/zij de studie binnen het studiejaar plus een jaar extra kan afronden.”

Volgens Omtzigt studeert de student aan een instelling geholpen door de Nederlandse samenleving. Omtzigt vindt het trouwens niet zijn favoriete maatregel in het hoofdlijnenakkoord. “Maar ik vind deze regel wel verdedigbaar ten opzichte van de rest van de samenleving die de studieplek uiteindelijk betaalt.”

Rutte I

De langstudeerboete werd onder Rutte I ook al eens ingevoerd, maar deze werd na twee jaar weer afgeschaft. Veel studenten stopten namelijk met hun studie vanwege de boete.

Zorgen 

Veel studenten, ouders en scholen maken zich volgens Mylou zorgen. “Als studenten een vertraging oplopen, dan hebben ze dat niet altijd aan zichzelf te danken. Veel studenten kampen nu al met stress en mentale klachten.” Studenten zullen volgens Mylou nu erover nadenken om niet te gaan studeren omdat ze de langstudeerboete niet willen. Ook zet deze boete de ontwikkeling van studenten stil. “Studenten zullen nu minder snel vrijwilligerswerk gaan doen. De boete is hoe dan ook slecht voor de ontwikkeling.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk