LSVb bereidt zich voor op actie langstudeerboete van 3.000 euro per jaar

De plannen voor het onderwijs zijn niet mals, zo blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord. Er komt een miljardbezuiniging aan, waar een langstudeerboete van 3.000 euro per jaar bij hoort. Deze wordt vanaf 2026 ingevoerd. De Landelijke Studentenvakbond bereidt zich voor op actie tegen de plannen, zo meldt de LSVb. 

Studenten hebben te maken met studiekosten, hoge huurprijzen voor kleine kamers en een tekorten aan huisvesting. De prestatiedruk is jarenlang hoog en de studieschuld zorgt ook voor veel stress. Straks komt daar ook nog de langstudeerboete van 3.000 euro per jaar voor. “De boete is een verbijsterende maatregel die fouten maken onmogelijk maakt. Dit zorgt voor een enorme druk”, zegt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen.

Actie tegen onderwijsplannen nieuw kabinet

Financiële overwegingen mogen volgens de studentenvakbond nooit een rol spelen bij het maken van een studiekeuze. Veel jongeren en ouders kunnen de langstudeerboete niet betalen. “Deze maatregel treft juist de Nederlanders die dit kabinet zegt te beschermen.” Iedereen die zich zorgen maakt over de onderwijsplannen voor de toekomst, wordt door de LSVb opgeroepen om aankondigingen voor actie in de gaten te houden. “Jongeren zijn enorm geschrokken en bereid zich te verzetten tegen dit beleid at een hele generatie treft.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky