Studenten voeren actie tegen verlaging basisbeurs

Vanaf september 2024 wordt de uitwonende basisbeurs voor hbo- en wo studenten verlaagd met 164,30- euro per maand. Het is het einde van een tijdelijke maatregel die bedoeld was een jaar lang de sterk stijgende prijzen en de energiearmoede te compenseren. De studentenvakbonden van Nederland reageren hierop met een reeks aan acties, waarvan de eerste op 24 april in Den Haag. Voorzitter Landelijke Studentenvakbond Elisa Weehuizen: "Het is onvoorstelbaar dat de beurs omlaag gaat. Boodschappen zijn nog steeds duur en de huren zijn hoger dan ooit. De beurs is al niet heel hoog maar wel broodnodig voor studenten om mee rond te komen. Dat deze nu omlaag gaat zorgt voor grote financiële zorgen bij een hele generatie." Dat meldt de LSVb.

“De dalende beurs is iets wat veel studenten gewoonweg niet kunnen opvangen. Het scheelt bijna 2000 euro per jaar”, zegt ook Thijs Jansen van studentenvakbond FUST uit Tilburg: “De hoge prijzen stoppen niet ineens per 1 september maar de beurs nu wel.” Om aan de politiek te laten zien dat de situatie onhoudbaar is, starten de vakbonden een petitie samen met De Goede Zaak die pleit voor de verhoging van de beurs.

Politici samen met studenten door een deur 

Daarnaast staan ze 24 april om 14.00 uur op de deurmat bij Den Haag. Daar nodigen zij, geassisteerd door een deurframe en rode loper, politici uit om ‘samen met studenten door een deur te gaan’.  Jansen: “We willen politici die wél voor de beurs zijn in het zonnetje zetten en extra duidelijk maken wie nou aan de kant van studenten staat. Daarnaast hopen we partijen als de BBB, die eerder wel voor de verhoging stemden, zich aan hun beloftes houden. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht verwachten we dat partijen zich nog eens goed achter de oren gaan krabben over hun keuzes.” 

Door: Nationale Onderwijsgids