Pechgeneratie ontvangt minder steun als het aan NSC ligt

NSC gaf maandag 15 april aan de steun voor studenten van de pechgeneratie in te perken. En dat terwijl de NSC eerder aan de Tweede Kamer had beloofd om deze studenten te helpen. De Tweede Kamer partijen GroenLinks-PvdA, D66, CU en Volt zijn dan ook kwaad op de NSC van Pieter Omtzigt. Dat meldt RTL Nieuws.

Studenten uit de zogenoemde pechgeneratie zouden financieel gecompenseerd worden. Daarvoor diende NSC-leider Pieter Omtzigt nog voor de verkiezingen een motie voor in. De Tweede Kamer nam deze motie met een grote meerderheid van de stemmen aan. Het voorstel zou de Tweede Kamer 6 miljard euro kunnen kosten, omdat de rentekorting voor de gehele aflosperiode van de studenten geldt.

Eenmalig bedrag 

NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger wil echter aan alle leenstelstudenten een eenmalig bedrag uitbetalen. Dat zou 1,4 miljard euro kosten in plaats van de 6 miljard euro uit het plan van Omtzigt.

Compensatie voor de pechgeneratie 

Omtzigt regelde voor de pechgeneratie een compensatie, maar in mijn voorstel kunnen we in 2026 met dit bedrag alle leenstelstelstudenten een bedrag uitbetalen. Dat vertelde Hertzberger aan de verslaggevers van RTL Nieuws. “De pechgeneratie heeft dat geld nu juist hard nodig.”

Onzekerheid 

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt dat de onzekerheid onder de pechgeneratie te lang duurt. “Er moet een wet worden veranderd en ik ben zeker bereid om daaraan mee te werken, maar 2026 komt misschien wat te vroeg.”

Tegemoetkoming van DUO 

DUO komt mogelijk al in 2025 met een tegemoetkoming voor de leenstelselstudenten. Daarvoor is 1 miljard euro vrijgemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk