HvA houdt tijdens Girls' Day open dag alleen voor meiden

Voor een technische studie zijn er nog steeds heel weinig meisjes te porren. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) wil hier verandering in brengen. Dat doen zij met een open dag speciaal voor meiden. Dat meldt AT5.

Honderd havo 3 en vwo 4 leerlingen van het Ir. Lely Lyceum zijn tijdens de open dag bezig met het solderen van een sleutelhanger. Daarvoor kregen ze een korte les over wat vrouwen in de game industrie doen.

Interesse in techniek 

De HvA wil tijdens Girls’ Day dat meer vrouwen en meisjes interesse krijgen in techniek. Op dit moment blijft het percentage van vrouwen die werkzaam zijn in de techniek steken op 16 procent.

Geen vrouwelijke voorbeelden 

Organisator Sanne Koopman – van Dorp van de HvA denkt dat er weinig meisjes voor de technieksector kiezen omdat er amper vrouwelijke voorbeelden zijn. Ze hoopt met deze speciale open dag dat meisjes interesse krijgen in een technische opleiding. “Uiteindelijk willen we meer diversiteit binnen de technieksector.”

Inschrijvingen 

Een technische opleiding staat nog lang niet bij alle meisjes op de eerste plek, ook niet na deze open dag. De HvA ziet wel dat het aantal inschrijvingen in de afgelopen jaren is gegroeid. Bij de Faculteit Techniek was 28 procent van de aanmeldingen in 2023 afkomstig van een vrouw. Dit percentage lag in 2017 nog op 21 procent. Zo’n 10 procent van de aanmeldingen voor de studie ICT is vrouwelijk. Niet alleen de HvA, maar ook de UvA, VU en het ROC organiseren een speciale Girls’ Day.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk