Hbo-docenten krijgen steeds vaker vaste contracten aangeboden

Het aantal tijdelijke contracten is onder hbo-docenten behoorlijk afgenomen. Ook het ondersteunend personeel in het hbo krijgt tegenwoordig vaker een vaste baan aangeboden, aldus Punt Avans.

Het aantal medewerkers in het hbo met een tijdelijk contract en een vast contract verschilde in het jaar 2023 niet zoveel ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze gegevens zijn allemaal te bekijken op de website van Vereniging Hogescholen.

Onjuiste gegevens 

De gegevens van de hogeschool Avans stonden ook op de website, maar de gegevens klopten niet. Volgens die cijfers waren vrijwel alle medewerkers van de hogeschool tijdelijk in dienst. Inmiddels zijn de cijfers aangepast en is er meteen een flinke verandering te zien. In 2022 was het aantal tijdelijke aanstellingen onder docenten in het hbo namelijk achttien procent, terwijl dat nu veertien procent is. Bij het ondersteunend personeel is er ook een daling in tijdelijke contracten geconstateerd, namelijk van zeventien naar zestien procent.

Onderlinge verschillen

Het verschil in tijdelijke contracten tussen de verschillende hogescholen in Nederland is duidelijk zichtbaar. Bij de Hogeschool Amsterdam is het percentage namelijk elf procent, maar bij Avans en Windesheim is het twintig procent. Hogeschool Amsterdam biedt ook het laagste percentage aan tijdelijke contracten aan bij het ondersteunend personeel, namelijk twaalf procent. Bij Hogeschool Leiden is dit 21 procent en bij Avans 23 procent.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema