Studenten kunnen straks nog wel een tijdelijk huurcontract krijgen

De Tweede Kamer wil huurders beschermen met de Wet vaste huurcontracten. Verhuurders mogen dan geen tijdelijke huurcontracten aanbieden, behalve bij studeten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) snapt niets van deze keuzen. Studenten worden nu door demissionair minister Hugo de Jonge als uitzondering aangemerkt in de Wet vaste huurcontracten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Studenten bellen vaak naar de LSVb om te vertellen dat ze niet bij hun huisbaas durven te klagen over de schimmel of over de tocht. Ze zijn veel te bang dat hun huurcontract niet wordt verlengd, aldus voorzitter Elisa Weehuizen.

Meer zekerheden 

De nieuwe wet is er juist om huurders meer zekerheden te bieden en daaronder vallen ook studenten. Internationale studenten wilde De Jonge eerst nog uitsluiten, maar dat was juridisch onhaalbaar. Studenten zijn nu als geheel uitgezonderd van de wet. Een tijdelijk contract voor studenten en woningzoekenden waarbij de nood hoog is zou mogelijk moeten zijn. Dat staat zelfs op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Campuscontract 

Weehuizen vindt dat onzin, want er bestaat zelfs zoiets als een campuscontract. Dit tijdelijke contract loopt tot het einde van de inschrijving aan een onderwijsinstelling. De LSVb roept nu de Tweede Kamer op om de uitzonderingscategorie voor studenten door te strepen.

Tekort aan studentenkamers in Groningen 

Studenten stuitten in Groningen al jaren op een tekort aan kamers. Het is ieder jaar weer raak aan de start van een nieuw collegejaar. Fractievoorzitter Daan Swets van Student en Stad geeft aan dat er zo’n 3500 kamers te weinig zijn in Groningen. Studenten zijn daarin heel kwetsbaar, omdat ze elk jaar op zoek moeten naar een nieuwe kamer als er alleen met tijdelijke huurcontracten gewerkt wordt.

De Groninger Studentenbond (GSb) vindt het vreemd dat studenten een uitzondering zijn. Studenten hebben nu al een moeilijke positie op de arbeidsmarkt, zo zeggen zij. De huurprijzen zijn te hoog en veel studentenhuizen hebben last van achterstallig onderhoud. Studenten missen nu de rust van een vast huurcontract/. Daarom ziet de GSb geen reden om studenten buiten te sluiten.

Energietoeslag 

Studenten werden vorig jaar ook uitgesloten van een energietoeslag en daar zijn verschillende rechtszaken over geweest. Studenten kregen van de rechter gelijk dat ze recht hebben op de energietoeslag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk