Apeldoornse studenten trekken internationale aandacht met omgebouwde trekker

Zes Apeldoornse mbo-studenten landbouwtechniek hebben internationale aandacht getrokken met hun schoolproject. Tijdens dit project hebben de studenten een dieseltrekker omgebouwd tot een machine zonder CO2-uitstoot. Er kwam zelfs reactie vanuit India. Een fabrikant daar wilde namelijk weten hoe ze dat in Apeldoorn op ROC Aventus allemaal voor elkaar kregen. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Bij deze studenten ontbreekt het niet aan ambitie. Wanneer hen wordt gevraagd om grasmaaier om te bouwen naar volledig elektrisch, vinden ze dat niet uitdagend genoeg. Daarom bedachten de studenten zelf een veel ambitieuzer plan. Iets met waterstof doen lijkt hen erg interessant, want hier hebben ze al meer over geleerd tijdens hun studie Agrotronica. Met al deze kennis op zak hebben ze ervoor gekozen om een dieseltrekker om te bouwen naar een elektrische machine, aangedreven door waterstof.

Een uniek en ingewikkeld project 

Student Stefan Plomp vertelt dat de waterstof wordt omgezet in elektriciteit waarmee je kan rijden. Iets wat we kennen vanuit onder andere de autowereld, maar het is iets unieks in de landbouwsector. Ze krijgen een jaar de tijd voor dit bijzondere project, maar als snel merken ze dat het misschien wel een te groot project gaat worden en dat het zonder hulp niet gaat lukken. Daarom zoeken ze contact met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daar zijn ze met een vergelijkbaar project bezig. De hogeschool vindt het een ingewikkeld, maar univek project. Ze hebben veel bewondering voor het feit dat de mbo-studenten dit project zijn gestart.

Interesse vanuit India

De aandacht dat het project trekt is ongelofelijk. Er zijn meerdere vakbladen die interesse tonen, maar het hoogtepunt was een belletje uit India. De fabrikant van Solis-trekker wou graag alles weten over het project van de studenten. De Indiërs brengen eerst een bezoek aan Apeldoorn, en daarna ontvingen de studenten zelfs een uitnodiging voor een bezoek aan de fabriek in India. Eind januari reisden ze af naar Azie. Daar kregen ze een unieke inkijk in de bouw van het merk Solis-trekker. Volgens Plomp waren de Indiërs enorm gastvrij en geïnteresseerd. Ze toonden vooral veel interesse in de elektromotor. Die hebben de studenten in het wiel verwerkt. Daar wilden ze in India wel meer over weten, vertellen de studenten.

Diploma

Het afronden van dit project zal de studenten hoogstwaarschijnlijk een prachtig eindcijfer opleveren. Plomp geeft aan dat ze dit project niet hebben uitgevoerd voor een mooi cijfer of voor de punten, maar dat het resultaat echt puur passie is. Wiebe Lubbers voegt er nog aan toe dat alles boven de 5,5 goed is. Wanneer het diploma op zak is, wordt het stokje overgedragen aan de nieuwe generatie. Dit betekent natuurlijk niet stilzitten, want wat betreft de trekker kan deze nog wel zes fases verder worden doorontwikkeld volgens docent Hendrie van Ee.

Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema