Bijl, gevonden door archeologiestudent, blijkt multifunctioneel te zijn

De bijl die onlangs door een student van hogeschool Saxion werd gevonden op een bult met keien bij het Hunebedcentrum in Borger, blijkt te zijn gebruikt in verschillende tijdperken. Het gereedschap is ook als slijpsteen gebruikt. Dat meldt RTV Drenthe.

Archeologiestudent Ryszard Rubisz uit Almere ontdekte de bijl. En dat terwijl hij eigenlijk met zijn studentenvereniging een ‘gewoon’ bezoekje bracht aan het Hunebedcentrum. Hij nam tijdens de schooltrip een kijkje op een metershoge keienbult. Daar deed hij zijn archeologische vondst, een bijl van duizenden jaren oud.

Rondleiding door het Hunebedcentrum 

Rubisz kreeg, samen met zijn studiegenoten, een rondleiding van archeloog en vrijwilliger bij het Hunebedcentrum Fred van den Beemt. De student was helemaal verbaasd, want er hadden al honderden mensen over de bult gelopen, en blijkbaar niets gevonden.

Van den Beem zegt lachend dat de archeologiestudenten niet meer weg waren te slaan bij de berg. Na vijf minuten was de bijl gevonden. De archeologiestudent was op zoek naar een steen die er zo natuurlijk mogelijk uitzag.

Twee tijdperken 

De medewerkers van het Hunebedcentrum kwamen er al snel achter dat het geen gewone bijl was. De steen is aan twee kanten bewerkt en dat betekent dat hij waarschijnlijk in twee tijdperken is gebruikt. De studenten archeologie viel dat ook al op. De ene kant van de steen is namelijk vlak en de andere kant heeft een kleine bolling.

Rubisz schenkt de bijl aan het Hunebedcentrum, want uiteindelijk zou de bijl bij hem onderin zijn lade belanden. “Het Hunebedcentrum kan de bijl nu tentoonstellen en er meer onderzoek naar doen.” Hij hoopt echter wel dat dit niet de laatste keer is dat hij zoiets ouds vindt. “En anders loop ik hier wel weer even over de keienbult”, lacht hij.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk