Studenten ontwikkelen van oud brood de Kruidnotenreep

Een groep derdejaars studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) uit Leeuwarden heeft een interessante oplossing bedacht tegen het probleem van broodverspilling. Ze bedachten een Kruidnotenreep. Deze is gemaakt van broodpasta uit retourbrood. Dat is brood dat aan het einde van de dag is blijven liggen en naar de veevoederindustrie gaat. Dat meldt HVHL. 

De studenten maakten samen met het Lectoraat Healthy Food & Nutrition, Bakery Sweets Center, Aeres MBO en EBIC (European Bakery Innovation Center) een Kruidnotenreep. De reep is ook nog eens een grappig schoencadeautje tijdens Sinterklaas (tip voor volgend jaar), maar ook geschikt als tussendoortje. De studenten probeerden verschillende repen uit in de innovatielabs op school. Op basis van consumententesten is de lekkerste reep gekozen.

Kruidnotenreep heeft markpotentie 

Begeleidend docent Voedingsmiddelentechnologie, Jendo Visser, geeft aan dat de Kruidnotenreep marktpotentie heeft. “Als docenten zijn wij dan ook behoorlijk trots op wat deze studenten, in opdracht van het Bakery Sweets Center, in korte tijd hebben gemaakt.”

Bruikbare producten van retourbrood 

De studenten en de samenwerkingspartners willen met het project laten zien dat er bruikbare producten kunnen worden gemaakt van retourbrood. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk