Studenten ontwikkelen van oud brood de Kruidnotenreep
12 december 2023 om 10:59
< 1 min lezen

Studenten ontwikkelen van oud brood de Kruidnotenreep

Een groep derdejaars studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) uit Leeuwarden heeft een interessante oplossing bedacht tegen het probleem van broodverspilling. Ze bedachten een Kruidnotenreep. Deze is gemaakt van broodpasta uit retourbrood. Dat is brood dat aan het einde van de dag is blijven liggen en naar de veevoederindustrie gaat. Dat meldt HVHL. 

De studenten maakten samen met het Lectoraat Healthy Food & Nutrition, Bakery Sweets Center, Aeres MBO en EBIC (European Bakery Innovation Center) een Kruidnotenreep. De reep is ook nog eens een grappig schoencadeautje tijdens Sinterklaas (tip voor volgend jaar), maar ook geschikt als tussendoortje. De studenten probeerden verschillende repen uit in de innovatielabs op school. Op basis van consumententesten is de lekkerste reep gekozen.

Kruidnotenreep heeft markpotentie 

Begeleidend docent Voedingsmiddelentechnologie, Jendo Visser, geeft aan dat de Kruidnotenreep marktpotentie heeft. “Als docenten zijn wij dan ook behoorlijk trots op wat deze studenten, in opdracht van het Bakery Sweets Center, in korte tijd hebben gemaakt.”

Bruikbare producten van retourbrood 

De studenten en de samenwerkingspartners willen met het project laten zien dat er bruikbare producten kunnen worden gemaakt van retourbrood. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 

Relevante artikelen

Alles van hbo
    • HBO

    Kwart van de studenten aan de universiteit is een zware drinker

    17 oktober 2025 om 08:46
    • HBO

    Studiekiezers maken kennis met Topopleidingen bij Open Avond Inholland Amsterdam

    16 oktober 2025 om 12:44

Aankomende evenementen

29 Oct
Jaarcongres Traumasensitief onderwijs
  • Noord-Holland
10 Nov
SURF Onderwijsdagen 2025
  • Zuid-Holland
20 Nov
Leerkrachtendag Burgerschap
  • Noord-Brabant