Tien studententeams doen mee aan Self Driving Challenge

De selectie is bekend. In 2024 doen 10 studententeams mee aan de RDW Self Driving Challenge (SDC), bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Deze editie van de challenge kent een geheel nieuwe opzet, waarin realistische verkeersscenario’s aan bod komen. Hiermee kan de SDC voldoen aan de actuele kennisbehoefte van de RDW. Naast de gesloten categorie is er deze editie ook een open categorie, waarin deelnemers met een eigen voertuig mogen deelnemen aan de challenge. Dat meldt het RDW.

Vanaf februari staan er studenten van 3 universiteiten en 7 hogescholen klaar voor de zesde editie van de challenge. We verwelkomen de volgende onderwijsinstellingen aan de start van de SDC 2024:

Open Categorie:

  • Fontys (HBO)
  • HAN (HBO)
  • RUG (WO)
  • TU Eindhoven (WO)
  • Hogeschool Rotterdam (HBO)

Gesloten categorie:

  • Hanzehogeschool (HBO)
  • Windesheim (HBO)
  • Haagse Hogeschool (HBO)
  • Universiteit Twente (WO)
  • NHL Stenden (HBO)

Eigen voertuig 

De teams in de open categorie nemen, in tegenstelling tot de gesloten categorie, hun eigen voertuig mee. Deze voertuigen moeten voldoen aan een aantal minimumeisen. De teams hebben vrijheid in hardware, sensoropties en rekenkracht. De RDW biedt deze teams geen ondersteuning bij de hardware en het voertuig. De teams in de open categorie hebben het voordeel dat ze ook buiten de testdagen om hun voertuig ter beschikking hebben. De meeste teams in deze categorie maken gebruik van een aangepaste Renault Twizzy.

Hardware 

Teams die deelnemen aan de gesloten categorie ontvangen van de RDW een computer om een elektrische RDW-kart in bruikleen te programmeren en aan te sturen. De teams mogen de hardware in deze categorie niet wijzigen.

Proeven 

Met de Self Driving Challenge biedt de RDW jong talent de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van smart mobility. De studententeams gaan de strijd met elkaar aan door op een circuit de zelfrijdende voertuigen zo goed mogelijk een aantal proeven uit te laten voeren. Dit zijn proeven die zelfrijdende voertuigen ook in het echte verkeer tegen kunnen komen. Zoals het stoppen voor een verkeerslicht, inparkeren en het rekening houden met een overstekende voetganger. Het team wiens zelfrijdende voertuig de proeven het best en het snelst uitvoert, is de winnaar van de Self Driving Challenge.

Zelfrijdende technologie 

De Self Driving Challenge, heeft als doel om kennis op te doen over de complexiteit van autonome voertuigen en de manier waarop deze voertuigen keuzes maken. De RDW kan hierdoor voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende technologie een steeds grotere rol krijgt in zowel het gebruik als mogelijkerwijs in het typegoedkeuringsproces.

De testdagen en de finale worden gehouden op de RDW-testbaan in Lelystad. Het onderwijstraject start ieder jaar in februari en wordt afgesloten met een finale op het circuit ruim vijf maanden later. De finale van deze editie vindt plaats op vrijdag 14 juni 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids