Onderzoek naar oud-bestuurder vanwege rol Indonesische zorgstudenten

Zorggroep Drenthe gaat een onderzoek doen naar de rol van de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van de zorgorganisatie. De voormalige voorzitter zorgde er namelijk voor dat er zorgstudenten uit Indonesië bij de organisatie kwamen werken. Dat meldt Skipr. 

De studenten zouden naar Nederland gelokt zijn voor een baan die helemaal niet bestond. Ze zouden een verhuisvergoeding van 7.750 euro krijgen, maar deze werd niet uitbetaald. Ook zou oud-bestuurder Lex Smetsers van Zorggroep Drenthe appjes hebben gestuurd naar het personeel nadat de eerste berichten over problemen in het nieuws kwamen. Die berichten werden als ‘dreigend’ ervaren.

Anonieme studenten 

Volgens EenVandaag werd in een bericht aan een specifieke medewerker geschreven dat Smetsers teleurgesteld was in de onwaarheden in het artikel. Hij hoopte dan ook dat zij er niet aan had meegewerkt. Een aantal dagen later stuurde hij een bericht waarin stond dat bekend was welke anonieme studenten er hadden gepraat met journalisten.

Werkomstandigheden verbeteren 

Zorggroep Drenthe geeft aan dat ze de werkomstandigheden van de studenten gaan verbeteren en ook de studiebelasting gaan verminderen. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest om te bekijken welke mogelijkheden er zijn als het gaat om vertrouwenspersonen en begeleiders.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk