'Kost 9 miljard euro als we rente op studieschulden afschaffen'

Demissionair minister Dijkgraaf liet in een Kamerdebat over onderwijsvernieuwingen weten dat het afschaffen van de rente op studieschulden zo’n 9 miljard euro kost. Dijkgraaf ziet daarvoor dan ook geen ruimte op de OCW-begroting. Dat meldt ScienceGuide. 

Mocht er een renteverlaging komen, dan is er wel een nieuw terugbetalingsregime nodig, De systemen van DUO kunnen dan pas in januari 2026 daarop aangepast worden.

Bevriezing rente studieleningen 

Lisa Westerveld diende namens GroenLinks en de PvdA een motie in om de rente over studieleningen komend jaar te bevriezen op het niveau van 2023. Volgens Westerveld kan de tijd die daarmee wordt gewonnen worden gebruikt om een wetswijziging in te voeren. Helaas is er voor die bevriezing ook geen ruimte op de OCW-begroting.

“Ik denk dat we hier allemaal staan en zitten met de intentie om de studenten te helpen. Als we iets willen veranderen, vereist dat een wetswijziging. Ik moet hier vermelden dat het me geen realistisch scenario lijkt om dat voor het einde van dit jaar te doen”, aldus Dijkgraaf.

'Geld lenen kost geld' 

CDA’ers Krul en Peters riepen op om een banner met ‘Geld lenen kost geld’ op de website van DUO te plaatsen. Het plaatsen van zo’n banner was al eens voorgesteld door BIJ1 en de PvdA, maar daarin wilde minister Dijkgraaf toen niet in meegaan. Hij gaf toen aan dat een betere voorlichting, een aparte thema-pagina op de DUO-website en aanpassingen in de aanvraagschermen meer effect zouden krijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk