Omtzigt wil fiscaal voordeel kennismigrant versoberen voor pechstudent

Pieter Omtzigt wil samen met VOLT en GroenLinks/PvdA de 30 procent regeling voor expats versoberen. De opbrengst die daaruit voortkomt moet dan gebruikt worden om de rente op de studieschulden van de pechgeneratie met twee procent te verlagen. Dat meldt ScienceGuide.

De 30 procent regeling is een belastingvrijstelling. Deze wordt verleend aan in het buitenland geworven of overgeplaatste werknemers die een specifieke deskundigheid hebben.

Oneerlijk voor Nederlandse wetenschappers 

Omtzigt zei vorige week in de Kamer dat een duurzaam verblijf van de kenniswerkers wordt verstevigd door ze net als iedere Nederlander belasting te laten betalen over hun volledige inkomen. Volgens Omtzigt is de regeling oneerlijk tegenover Nederlandse wetenschappers. “Wat nog weleens onderschat wordt door universiteiten is dat in het geval twee mensen dezelfde functie hebben, waarbij er iemand uit het buitenland komt, die persoon dertig procent van het inkomen belastingvrij kan genieten. De collega die uit Nederland komt, heeft dat niet.”

Verlaging van rente op studieleningen 

Omtzigt komt met een afbouwplan, en dat levert geld op. In 2029 moet de limitering van de regeling 194 miljoen euro vrijmaken. Daarvoor heeft Omtzigt al een doel gevonden. Hij verzocht de regering om het vrijkomende budget in zijn geheel in te zetten voor de verlaging van de rente op studieleningen van studenten uit de pechgeneratie.

Omtzigt geeft in zijn toelichting aan dat de pechgeneratie zo’n 11 miljard euro heeft moeten lenen. De rente over de studieleningen kan met dit voorstel met twee procent omlaag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: Tweede Kamer