Studenten Christelijke Hogeschool Ede zaten vast in klooster bij Jeruzalem

Een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Ede zat vast in een klooster in Israël. De studenten dachten heel veel te gaan leren in Jeruzalem. Afgelopen zaterdag zouden ze een bezoek brengen aan een joodse dienst, maar dat liep compleet anders dan verwacht. Dat meldt Omroep Gelderland.  

De twintig studenten kozen allemaal voor dezelfde minor die de groep naar Israël bracht. Zaterdagochtend tijdens het ontbijt in een klooster ging het luchtalarm af. Het klooster staat in een Arabische wijk in het oosten van Jeruzalem.

Luchtalarm 

De 23-jarige Bram Timmerarends zegt dat ze de sirene niet goed konden plaatsen. “Toen kwam er een docent binnen die zei dat we op moesten staan.” De studenten hebben dan nog geen flauw idee wat er precies aan de hand is, maar als er een tweede sirene afgaat wordt het langzaam duidelijk.

Sinds zaterdag zat het grootste deel van de groep vast in het klooster. Op advies van de directeur gingen alleen de mannen in klein groepjes naar de supermarkt, maar alleen voor spullen die echt nodig zijn. 

Geen doelwit voor raketinslagen 

Timmerarends merkt dat het in een groot deel van Israël, en ook in Jeruzalem zelf, nog redelijk rustig is. “Je ziet wel de raketten binnenkomen en de luchtafweersystemen in actie, maar het is hier normaal gesproken geen doelwit voor raketinslagen.”

Militair vliegtuig onderweg 

Dinsdagavond maakten demissionair ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) bekend dat er een militair vliegtuig onderweg is naar Tel Aviv om Nederlanders terug te brengen naar Nederland. De studenten zullen woensdagavond op het vliegtuig stappen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk