Normal_binnenvaart__1_

De binnenvaartsector is van groot belang in Nederland. Jaarlijks vervoeren binnenvaartschepen miljoenen tonnen aan goederen over de Nederlandse waterwegen. Om in deze branche aan de slag te kunnen, zijn diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar. In dit blogartikel bespreken we de drie voornaamste opleidingen voor de binnenvaart: matroos, schipper en stuurman.

Matroos

De opleiding matroos vormt de basis voor een carrière in de binnenvaart. In deze opleiding verwerf je de essentiële vaardigheden voor het navigeren, onderhouden en zorgen voor de veiligheid aan boord van een schip. Als je de ambitie hebt om als matroos aan de slag te gaan, zijn er diverse wegen die je kunt bewandelen om hiervoor opgeleid te worden. Je hebt de optie om een beroepsopleiding op het (V)MBO te volgen, maar er is ook de mogelijkheid om een praktijkgerichte opleiding te kiezen.

Schipper

Bij de opleiding schipper leer je alles wat nodig is om een binnenvaartschip te besturen. Bovendien kan je niet alleen als schipper aan de slag, maar heb je ook alle kennis voor de aanverwante functies. Naast dat kennis een essentieel onderdeel is van de opleiding, is het van groot belang dat je voldoende praktische ervaring opdoet. Op deze manier verwerf je alle benodigde ervaring om succesvol als schipper aan de slag te kunnen gaan.

Stuurman

Om stuurman te worden, moet je de opleiding stuurman  volgen en hiermee eerst voldoende praktijkervaring opdoen. Dit doe je door te varen op een binnenvaartschip. Tijdens je ontwikkeling tot stuurman leer je alles wat je moet weten om deze veelzijdige functie uit te voeren. Zo wordt je de rechterhand van de kapitein en kan je zijn taken overnemen als dat nodig is.

Keuzemogelijkheden

De scheepvaart is een veelzijdige en dynamische sector. Elke dag is anders, met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd in een carrière in de scheepvaart? Dan is het belangrijk om een goede opleiding te volgen. Met een diploma heb je een goede basis voor een succesvolle carrière in de scheepvaart. Zo kan je aan de slag gaan als matroos, schipper of stuurman.