Hospita's weer populairder onder studenten vanwege kamertekorten

Vanwege de aanhoudende woningnood onder studenten is een ouderwetse manier van wonen weer in opkomst: de hospita. Er zijn veel mensen die ruimte hebben in hun woning voor een student en kunnen op deze manier een beetje extra geld verdienen. Leegstaande kamers gaan daarom steeds vaker naar een student, ziet Hospi Housing – een platform dat hospita’s aan studenten koppelt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Studenten die bij een hospita wonen, wonen bij een persoon of gezin in. Zij hebben hun eigen kamer, maar moeten vaak wel een badkamer en keuken delen met hun vaste medebewoners. Studenten betalen vaak flink minder voor een kamer bij een hospita dan voor een kamer die ze op een andere manier vinden, bijvoorbeeld via een huisjesmelker.

Strengere regels

Hospi Housing heeft inmiddels bijna 1.500 hospita’s aan zich weten te binden met 20.000 woningzoekende studenten. Onder meer de gemeenten Amsterdam en Delft zijn een samenwerking aangegaan met het platform om studenten van een passende woonruimte te kunnen voorzien. Hospita’s hebben vaak wel strengere regels voor studenten dan bijvoorbeeld de reguliere studentenhuizen. Zo mogen studenten bijvoorbeeld niet te vaak feestjes houden en vertelt een hospita over zijn eigen regels: niet te lang douchen en geen drank of drugs in huis. “Bezoek is toegestaan, maar overnachten niet. Als hij een relatie krijgt mag die best eens blijven slapen, maar niet iedere nacht”, aldus de 88-jarige Frans de Haan tegen RTL Nieuws.

De Woningbond benadrukt dat studenten minder huurrechten hebben bij een hospita dan huurders van een zelfstandige woonruimte. Ook is er een standaard proeftijd van 9 maanden ingebouwd en mag de verhuurder de overeenkomst zomaar beëindigen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky