Nieuwe hbo-cao: bijna 14 procent meer loon en eenmalige uitkering

CNV en FNV zeggen met andere bonden een principeakkoord te hebben gesloten met de Vereniging Hogescholen over een nieuwe cao voor het hoger beroepsonderwijs. De lonen gaan afhankelijk van de schaal van de medewerker tussen 13,8 en 6,36 procent omhoog. Ook krijgt iedereen een eenmalige uitkering van 833 euro bruto naar rato van het dienstverband.

Verder moeten docentfuncties in schaal 10 zo snel mogelijk naar schaal 11, zo is overeengekomen. De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, tot en met 30 juni 2024, en gaat bijna 60.000 mensen aan.

Lagere inkomens gaan er procentueel het meest op vooruit 

"We hebben goede loonafspraken gemaakt, waarbij de lagere inkomens er procentueel het meest op vooruit gaan", aldus CNV-onderhandelaar Renilde van Driel

FNV- onderhandelaar Tanja Schrijver spreekt van een "prima resultaat". "Ook goed nieuws is dat voor de duur van het aanvullende geboorteverlof de UWV-uitkering van 70 procent van het dagloon aangevuld wordt tot 100 procent van het wettelijk (maximum) dagloon. En de regeling werktijdverkorting senioren wordt uitgebreid."

Door: ANP