Studenten Inholland bedenken foodconcept voor de campus

Een wedstrijd winnen met een project waarvan Inholland zelf opdrachtgever is. Birthe, Noor en Jinte deden het. De drie tweedejaarsstudenten Food Commerce & Technology (FCT) presenteerden het eindresultaten van hunbedrijfsopdracht tijdens het Summer Event van de Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Ze lietendaarmee tien andere projecten achter zich. Dat meldt Hogeschool Inholland.

De opdracht die Birthe, Noor en Jinte van de afdeling Facilitaire Zaken van Inholland kregen, luidde: bedenk foodconcepten die ervoor zorgen dat studenten meer tijd doorbrengen op school en daarmee bijdragen aan een ‘sticky campus’. Na een behoefte-inventarisatie bij studenten bedachten ze enkele concepten die ze daarna gingen testen. 

Birthe: “We hebben bijvoorbeeld een zelf samengestelde vega borrelplank tijdens de testweek gratis uitgedeeld; en ook nog koffiekaarten – met zo’n stempelkaart krijg je je tiende koffie gratis. Op beide concepten kregen we positievereacties. Daarnaast lieten studenten ons weten dat ze een stimulerende omeving belangrijk vinden.”

Sociale interactie 

Noor: “Wij bevelen Inholland aan om op alle locaties een vending-machine neer te zetten waar studenten gezonde kant-en-klare maaltijden kunnen kopen die ze gelijk kunnen opwarmen. Als je langer op school blijft, is het fijn als je er ook kunt eten. Verder stellen we voor om vier verschillende borrelplanken te introduceren en aandacht te besteden aan de omgeving. Zorg voor een fijne studieruimte, een plek waar je kunt chillen en een goede koffiecorner. Die sociale interactie is heel belangrijk.” De studenten hopen natuurlijk dat hun aanbevelingen worden meegenomen, zowel bij de aanbesteding voor een nieuwe cateraar als in de nieuwbouw van Hogeschool Inholland in Amsterdam.

Microproteïnepoeder

Ook de pitch van de Delftse Inholland-studenten Tamara, Lea en Jort werd bekroond: zij wonnen de prijs voor het meest uitdagende project. Ze deden voor de start-up Proteins of Tomorrow onderzoek naar Fermy, een microproteïnepoeder. Het drietal testte hoe het poeder reageert als je het verwerkt in producten. 

Gevulde koeken met banketspijs van veldbonen 

Een ander bijzonder project was ‘Bean me up’ van Jelle, Christian, Jade, Leroy en Elvi. Zij voerden een opdracht uit voor twee externe bedrijven, BRS en NMK Esbaco. De studenten ontwikkelden gevulde koeken met daarin banketspijs met vezelreststromen van veldbonen. Deze bonen worden gezien als een duurzaam alternatief voor soja, maar bij de verwerking van veldbonen blijft ook ‘vezelfractie’ over. Aan de studenten de opdracht om te onderzoeken of dit restmateriaal kan worden gebruikt in voedselproductie, zoals banketbakkersspijs. Het volmondige antwoord luidde: Ja!

Door: Nationale Onderwijsgids