Minister Dijkgraaf wil bsa naar maximaal 30 studiepunten

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf zegt dat de norm voor het bindend studieadvies (bsa) maximaal dertig van de zestig studiepunten moet worden. Dijkgraaf had al eerder aangekondigd dat het systeem op de schop gaat. Dat meldt de NOS. 

Instellingen mogen op dit moment zelf bepalen of en hoe ze een bsa instellen. Veel hogescholen en universiteiten hanteren de norm dat studenten minimaal 45 of soms zelfs de volledige 60 studiepunten in het eerste jaar moeten halen. Redden de studenten dit niet, dan moeten ze stoppen met hun studie. 

Stress bij studenten 

Volgens onderwijsminister Dijkgraaf leidt een bsa tot veel stress bij studenten die het al zwaar hebben. “Te veel druk werkt verlammend en kan leiden tot slechtere leerprestaties. Ook vertroebelt het het beeld of een student wel of niet geschikt is voor de opleiding.”

Meer ruimte 

De minister geeft aan dat er veel op studenten afkomt in zo’n eerste studiejaar. “Op kamers gaan, wennen aan de studie en het studentenleven en op eigen benen staan.” Het versoepelde advies moet studenten daar meer ruimte voor geven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk