Normal_11401

AMSTERDAM - Er zijn geen aanwijzingen dat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ten onrechte diploma's heeft verstrekt bij de International Business School (IBS). Dat is de conclusie van de Onderwijsinspectie, die vandaag de definitieve resultaten van haar onderzoek bij de IBS bekend heeft gemaakt.

In januari en februari van dit jaar voerde de Inspectie binnen de hogeschool een onderzoek uit, naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf in december 2011 over vermeende diplomafraude. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat er gefraudeerd is met diploma's. Wel heeft de Inspectie bij de IBS een aantal tekortkomingen aangetroffen, bijvoorbeeld op het gebied van management en interne communicatie, het studievoortgangsregistratiesysteem SIS en het ontbreken van een actueel landelijk beroepsprofiel voor de opleiding Trade Management Asia (TMA).

Het College van Bestuur van de HvA kan zich in het algemeen vinden in de uitkomsten en aanbevelingen van de Inspectie; deze bevestigen namelijk de eigen analyse en de sinds het najaar van 2011 ingezette verbeterplannen. Zo zijn de lijnen tussen de domeinvoorzitter, opleidingsmanagers en docententeams verkort, doordat een managementlaag is weggehaald. Er is besloten om een van de opleidingen in de IBS, International Management, te stoppen.

Bij de voorbereidingen op accreditaties die binnenkort in IBS plaatsvinden zullen de aandachtspunten uit het inspectierapport nadrukkelijk worden meegenomen. Het studievoortgangsregistratiesysteem SIS wordt volledig geëvalueerd en de hieruit voortvloeiende maatregelen worden uitgevoerd. Bovendien zal het kwaliteitszorgsysteem van de HvA worden versterkt. De Onderwijsinspectie blijft de voortgang van de plannen de komende tijd volgen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen