Normal_11330

DEN HAAG - De vereniging van hogescholen pleit ervoor, in samenwerking met kennisorganisaties KNAW, NWO, TNO, VSNU en AcTI, om de positie van Nederland als kennisland in de toekomst vast te houden en te versterken. Dat schreven de voorzitters van deze organisaties afgelopen vrijdag in een gezamenlijke brief aan de programmacommissies van politieke partijen voor de verkiezingen.

Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad: "Nederland heeft een sterke kennissector nodig. Dit voorstel pleit daarvoor. De kennisorganisaties zetten elk vanuit hun eigen rol actief in op publiek-private samenwerking en op betrokkenheid van het midden- en kleinbedrijf bij onderzoek en innovatie. Hogescholen vinden dit belangrijk want hun onderzoek verbindt onderwijs, kennis en werkgevers en stimuleert de innovatie van de beroepspraktijk, met name in het mkb."

Om Nederland als kennisland te positioneren moet worden ingezet op een breed palet van fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek en op voldoende mankracht via human capital agenda's. De focus vanuit de topsectoren en de aansluiting bij de maatschappelijke vraagstukken van het EU-programma Horizon 2020 zijn hierbij richtinggevend.

De kennisorganisaties pleiten, mede met het oog op het huidige turbulente economische tij, voor bescheiden investeringen in de te vormen Topconsortia voor Kennis en Innovatie en voor extra middelen en matchingsgelden voor de Europese ‘Grand Challenges'.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen