'Pechstudent' hoeft niet te rekenen op nog meer compensatie

Studenten die als gevolg van het leenstelsel diep in de schulden zijn gekomen, hoeven niet te rekenen op meer compensatie dan tot nu toe is toegezegd. De regeringspartijen willen niet veel verder gaan dan de 1 miljard euro die het kabinet ervoor heeft vrijgemaakt. In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de afschaffing van het leenstelsel en de herinvoering van de basisbeurs. Dat meldt de NOS. 

Regeringspartij CDA maakte in het debat meteen al duidelijk dat de gevolgen van het leenstelsel met terugwerkende kracht helemaal hersteld kunnen worden. Kamerlid René Peters gaf nog maar een keer aan dat zijn partij het leenstelsel altijd al een ‘slecht liberaal plan’ had gevonden. Peters is er altijd al op tegen geweest.

Bewuste keuze 

Peters is wel blij dat de fout wordt teruggedraaid, maar het betekent niet dat studenten die onder de ‘pechgeneratie’ vallen nu helemaal gecompenseerd kunnen worden. Volgens Peters is er ook geen sprake van pech, want het was in 2015 een bewust keuze om de basisbeurs af te schaffen.

Geen compensatie 

“En straks krijgen we gratis kinderopvang. Nu betalen ouders zich daar ook blauw aan. Die gaan we waarschijnlijk ook niet compenseren”, aldus Peters. De 1400 euro die de studenten nu ontvangen is een tegemoetkoming en ‘geen compensatie.’

Inflatie 

Vanaf komend studiejaar kunnen de meeste studenten weer aanspraak maken op een basisbeurs van 274,90 euro (uitwonende studenten) en 110,30 euro (thuiswonende studenten). Dat staat in de plannen van minister Dijkgraaf. Waarschijnlijk gaat, vanwege de inflatie, het bedrag voor uitwonende studenten tijdelijk omhoog.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk