Oplossing lerarentekort: laat pabo-studenten leren én werken

 De Tweede Kamer overweegt om pabo-studenten tegelijkertijd te laten werken en leren. Fontys pakt het op haar eigen manier. “We werken aan een pilot waarbij wij naar scholen gaan om het noodzakelijke aanvullende onderwijs aan te bieden”, aldus directeur Nus Waleson. Dat meldt BRON Fontys.

Het lerarentekort loopt alleen maar op. Mariëlle Paul (VVD) hekelde de vele vacatures, de vierdaagse schoolweken en de onbevoegden voor de klas. Paul vroeg om een experiment met een vierjarige praktijkopleiding voor de pabo, waarin studenten leren en werken tegelijk. Dan hoeven de studenten geen bijbaan meer te zoeken en er zijn dan ook meer ‘handen in de klas.’

Opleidingen die samenwerken met scholen 

Minister Dijkgraaf vond het idee prima, maar hij corrigeerde Paul ook. Studenten worden namelijk al voor veertig procent van de tijd in de praktijk geschoold bij opleidingen die samenwerken met scholen. Hij wil echter wel onderzoeken of hij pilots kan opstarten binnen dat programma, waardoor er nog meer ruimte is voor de praktijk.

Onbevoegden voor de klas 

Vakbond AOb, die net een petitie is gestart voor meer bevoegde docenten, reageert laconiek op het idee. “Ik heb persoonlijk liever een paar handen in de klas van een pabo-student dan van een accountant of kunstenaar, hoe goed die het ook bedoelen”, aldus een woordvoerder. Daarmee verwijst hij naar recente nieuwsberichten over dat er steeds vaker onbevoegden voor de klas staan. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk