Normal_10643

ARNHEM - De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) neemt deel aan een project waarbij op zoek gegaan wordt naar innovatieve methodes om het leven van mensen met autisme te verbeteren en zelfstandiger te maken. Zo moeten bijvoorbeeld technische snufjes de autist een handje helpen.

Op de Stationsweg in Oosterbeek gaat een unieke samenwerking tussen het Leo Kannerhuis, het RIBW Arnhem Veluwevallei, de Brouwerijschool en de HAN van start. Samen gaan ze op zoek naar nieuwe methode om het leven van de autist draaglijker te maken.

Technische middelen zoals een digitale coach, moeten de mensen met autisme daarbij helpen. Het Leo Kannerhuis heeft de techniek ontwikkeld. De HAN gaat deze techniek in praktijk testen met onder andere zes jongeren die ieder in hun eigen unit op de Stationsweg wonen. In dit gebouw heeft de HAN een aparte afdeling voor onderzoek en stageplekken voor studenten.

Lector Autisme Jan-Pieter Teunisse aan de HAN en onderzoeker in het Kannerhuis leidt het onderzoeksproject naar ICT-middelen. "Op dit moment ontwikkelen we domotica. Dit zijn technische snufjes in huis, bijvoorbeeld een signaal om naar bed te gaan of om iemand er aan te herinneren dat er iets gedaan moet worden. Iedereen kan op zijn eigen situatie aangepaste domotica gebruiken", aldus Teunisse.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen