Groningse student wil energietoeslag en stapt naar bestuursrechter

Een 24-jarige student uit Groningen maakte donderdag bij de bestuursrechter in Groningen bezwaar tegen het afwijzen van zijn aanvraag voor energietoeslag. Dat meldt RTV Noord. 

Mitchell studeert medicijnen en woont met zijn vriendin in de Korrewegwijk, in een huurwoning. De buurman van Mitchell woont ook samen, maar studeert niet meer. Hij krijgt wel energietoeslag en Mitchell niet. Net als de andere ongeveer 20.000 studenten in Groningen komt hij niet in aanmerking voor energietoeslag. Hij deed wel een aanvraag bij de gemeente Groningen, maar zijn aanvraag werd afgewezen. Zijn bezwaar legde hij donderdag voor aan de bestuursrechter in Groningen.

Financiële problemen 

Een student uit Nijmegen kreeg eerder al in een soortgelijke situatie gelijk van de bestuursrechter. De rechtbank in Nijmegen vond dat minister Schouten geen recht doet aan de feitelijke woonsituatie van studenten en aan het doel van de wet. Het doel van het eenmalig verstrekken van de energietoeslag is om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen in de financiële problemen raken.

Mitchell betaalt nu 155 euro per maand en moet straks waarschijnlijk bijbetalen. Zijn maandelijkse bijdrage wordt zeer waarschijnlijk ook verdubbelt.

Officiële aanvraag 

De advocaat van de gemeente gaf aan dat er geen officiële aanvraag was gedaan. Volgens Mitchell kon dat ook niet, omdat hij meteen al vastliep op de vraag of hij student was of niet. Ook zou er volgens de advocaat geen enkel inzicht zijn in de situatie van Mitchell en dat er daarom geen beslissing kan worden genomen.

Studie zelf betalen 

Na een kwartier voor de rechter aan Mitchell of hij ook geld van DUO kreeg toen hij de aanvraag deed. Mitchell maakt geen gebruik van DUO en betaalt zijn studie van zijn eigen spaargeld. In het verweerschrift van de gemeente staat dat studenten die een studiebeurs ontvangen sowieso uitgesloten zijn van de energietoeslag. Alleen, geldt dat dan ook voor studenten die hun studie zelf betalen?

Ov-jaarkaart 

De rechter heeft de zaak stopgezet en de gemeente Groningen gaat zich nu opnieuw over de zaak buigen. De advocaat wil nu eerst uitzoeken of het hebben van een ov-jaarkaart wel of niet telt als studiefinanciering.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk