'Verbod op het gebruik van Microsoft in Nederlands onderwijs niet nodig'

Duitsland heeft het gebruik van gratis Microsoft-diensten in het onderwijs verboden. Microsoft zou namelijk niet aan de AVG voldoen. Frankrijk heeft ook het gebruik van Google-diensten verboden. Wel met een andere reden dan Duitsland, maar wel na politieke onvrede over de gegevensbescherming bij Amerikaanse techbedrijven. SURF laat weten dat Nederland geen aanvullende afspraken heeft gemaakt met Microsoft. Dat meldt ScienceGuide. 

Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen Microsoft 365 gewoon blijven gebruiken. SURF onderzoekt nog wel of dat ook geldt voor de diensten van Google. 

Publieke waarden en gegevensbescherming 

Grote techbedrijven zijn net zo begaan met publieke waarden en gegevensbescherming als het hoger onderwijs. Dat heeft Annemarie Costeris van Microsoft ook extra duidelijk gemaakt tijdens de SURF Onderwijsdagen. De Europese politiek is daarin alleen moeilijk te overtuigen.

Privacy-afspraken 

In 2019 heeft SURF aanvullende privacy-afspraken gemaakt met Microsoft. In 2021 gebeurde dat opnieuw. SURF schrijft, naar aanleiding van het nieuws uit Duitsland, dat er niet getwijfeld hoeft te worden aan de rechtmatigheid van het gebruik van Microsoft 365 door Nederlandse onderwijsinstellingen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk