Coalitie geeft minister Dijkgraaf paar weken bedenktijd over internationalisering

Minister Dijkgraaf komt ermee weg om een aangenomen motie naast zich neer te leggen. De coalitiepartijen, waaronder het CDA, geven de minister nog wat extra tijd om zijn plannen uit te werken. Tijdens een debat, vlak na de kerst, zal minister Dijkgraaf met een goed verhaal moeten komen. Dat meldt ScienceGuide. 

Tijdens de onderwijsbegroting is het vaak gegaan over de problemen rondom de internationalisering in het hoger onderwijs. In een motie verzochten SP-Kamerlid Peter Kwint en Harry van der Molen (CDA) de minister om hoger onderwijsinstellingen op te roepen de werving van internationale studenten te stoppen. De Kamer steunde deze motie, bij verschillende onderwijsinstellingen buiten de Randstad zorgde het voor veel commotie

Regulier debat 

Minister Dijkgraaf heeft de motie onlangs naast zich neergelegd, maar hoefde niet halsoverkop naar de Kamer te komen. Van der Molen vond de brief van Dijkgraaf merkwaardig, maar vond het ook weer niet nodig om een spoeddebat ervan te maken. Van der Molen pleitte wel voor een regulier debat waarin ook een brief van de minister over maatwerk besproken kan worden.

Peter Kwint 

Ook Kwint kon zich vinden in een regulier debat, maar dat moet dan wel vlak na de kerst plaatsvinden. Minister Dijkgraaf  krijgt nu een paar extra weken bedenktijd, maar gezien de druk die erop ligt zal hij toch met een goed verhaal moeten komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk