Bij de Self Driving Challenge 2023 zijn zes studententeams aanwezig

Begin november liep de deadline af voor onderwijsinstellingen om hun deelname aan de Self Driving Challenge (SDC) 2023 te bevestigen. Vanaf februari staan er 6 gemotiveerde studententeams klaar voor de vijfde editie van de challenge. We verwelkomen de volgende onderwijsinstellingen aan de SDC 2023: Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Windesheim , Universiteit Twente, Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool. Dat meldt het RDW.

Met de Self Driving Challenge biedt de RDW jong talent de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van smart mobility. Een uniek en traject waarbij studententeams de strijd met elkaar aangaan door met zelfrijdende voertuigen op een junior circuit te racen. Het team dat een zelfrijdend voertuig foutloos in de snelste tijd over het circuit racet, is de winnaar van de Driving Challenge. Het onderwijstraject start ieder jaar in februari en wordt afgesloten met een finale op het circuit ruim vijf maanden later.

Complexiteit van autonome voertuigen 

De Self Driving Challenge, georganiseerd door de RDW, en in 2019 van start gegaan, heeft als doel om kennis op te doen over de complexiteit van autonome voertuigen en de manier waarop deze voertuigen keuzes maken. De RDW kan hierdoor voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende technologie een steeds grotere rol krijgt in zowel het gebruik als mogelijkerwijs in het typegoedkeuringsproces.

Obstakels vermijden 

Ieder jaar bepaalt de organisatie een thema voor de challenge. Dit thema heeft betrekking op de kennisbehoefte van de RDW. Voor de editie van 2023 is het thema ‘obstakels vermijden’. Om studenten de mogelijkheid te geven hier consistente goede resultaten neer te laten zetten, wordt de kart dit jaar uitgerust met meer sensoren dan ooit waaronder meerdere camera’s en mogelijk een LiDAR-sensor.

Testdagen 

Om de ontwikkelde software tussentijds te testen organiseert de RDW testdagen op het junior TT-in Assen en op het Testcentrum in Lelystad. Ook organiseren we online kennissessies en krijgen deelnemende studententeams aanvullende trainingen van kennispartners NXP en Quintor. Het exacte schema voor de testdagen, kennissessies en trainingen maakt de organisatie tijdens de kick-off van de challenge in februari bekend. De finale is op 8 juni 2023

Door: Nationale Onderwijsgids