Enschedese studenten bouwen snelle waterstof raceauto

De raceauto van Green Team Twente moet volgend jaar juli klaar zijn voor de eerste race op het circuit van Assen. De studenten hebben nog wat maanden de tijd om eraan te sleutelen. Dat doen ze in Enschede. Het wordt de eerste raceauto op waterstof die deelneemt aan de Formula Student competitie. Dat meldt RTV Oost. 

Een groep van 26 studenten van hogeschool Saxion en de Universiteit Twente hebben hun studie een jaar ‘on hold’ gezet om zich te kunnen focussen op de bouw van de raceauto. Het Twentse team is het enige dat meedoet aan de grootste studentencompetentie ter wereld met een raceauto die rijdt op waterstof.

De nodige ervaring 

Green Team Twente heeft al wel wat ervaring opgedaan met waterstof. Met hun oude, een waterstof efficiënte wagen, reden de studenten meer in verschillende internationale eco-races. Ook lukte het de studenten om met 1 kilogram waterstof 3300 kilometer te rijden. Dat ging niet snel, ze reden zo’n 20 a 30 kilometer per uur. 

Waterstof 

“We willen waterstof verder op de kaart zetten”, aldus Rob Overgaauw van het Twentse team. “Grote autobedrijven zoals BMW en Toyota zijn ook bezig met het ontwikkelen van een waterstofauto.”

De studenten zijn ervan overtuigd dat waterstof in de mobiliteit de toekomst heeft. “Waterstof is een goede manier van energie opslaan”, zegt Boris Staarman. “Als we waterstof nog efficiënter kunnen maken en effectiever kunnen omzetten in elektriciteit, dan is het een hele goede optie voor auto’s die grote afstanden afleggen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk