'Russische ideologie' een vaste plaats in het Russisch hoger onderwijs

Aankomend academisch jaar moet het vak ‘Russische ideologie’ een vast onderdeel zijn van curricula in het hoger onderwijs. Dat schrijft platform Meduza. Studenten in de STEM-sectoren krijgen het vak een jaar lang. Geschiedenis- en politicologiestudenten krijgen het vak hun hele studie. Dat meldt ScienceGuide. 

De boodschap van de modules zal erop neerkomen dat het Westen Rusland altijd al heeft gehaat, maar nu in verval is geraakt. Rusland moet van die crisis gebruikmaken, want Rusland heeft een hele rijke historie, een rijke cultuur en een schitterende toekomst. 

Bekende namen 

De modules moeten worden vormgegeven onder leiding van bekende namen. Zo zou de voormalige minister van Cultuur en de huidige assistent van Poetin verantwoordelijk zijn voor de module geschiedenis. 

BoerBurgerBeweging 

Het Nederlandse onderwijs en de Westerse kennis in het algemeen mogen dan niet waardenvrij zijn, van specifieke ideologische vakken is geen sprake. Toch kent ook Nederland politieke partijen die graag willen ingrijpen in het onderwijs. De BoerBurgerBeweging schreef in het verkiezingsprogramma van 2021 dat schoolboeken waarin werd gesproken over legbatterijen uit het onderwijs moeten worden gehaald. 

Forum voor Democratie 

BBB sprak toen zelfs over een meldpunt waar melding kan worden gemaakt als leraren hun eigen ideologie uitdragen in het onderwijs. Forum voor Democratie klaagde in het verkiezingsprogramma van 2021 dat het hoger onderwijs steeds verder gepolitiseerd, gemoraliseerd, en genivelleerd wordt. Studenten krijgen namelijk steeds minder ruimte om spannende ideeën te onderzoeken of te ontwikkelen, vond FvD. 

FvD wil juist de Europese klassieke muziek en kunst, cultuur en kennis veel meer gaan onderwijzen op scholen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk