Studenten Utrecht Science Park starten petitie tegen te hoge energiekosten

Bewoners van Utrecht Science Park zijn een petitie tegen de hoge energieprijzen gestart. Het warmtecontract voor de campus in Utrecht wordt binnenkort vernieuwd en dat betekent dat studenten vanaf januari veel meer moeten gaan betalen. Met de petitie ‘Heel Nederland krijgt energietoeslag, behalve de Uithof’ hopen de studenten dat de gemeente Utrecht hen alsnog gaat steunen. Dat meldt RTV Utrecht. 

“Voorheen hadden we elke maand een rekening van 25 euro, maar vanaf januari wordt dat 133 euro”, vertelt mede-initiatiefnemer van de petitie Tristan Staupe. “Dus we proberen mensen te werven voor onze petitie. Iedereen heeft wel een mail ontvangen, maar mensen weten vaak niet dat ze onder het prijsplafond vallen.”

Blokverwarming 

Er zijn namelijk veel studenten op de Uithof die gebruik maken van blokverwarming. Op die manier worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Het prijsplafond is berekend op het gemiddelde gebruik van één huishouden. Blokverwarming verwarmt juist meerdere woningen waardoor het verbruik dus veel hoger ligt. 

Meerdere studenten hebben bij Staupe aangegeven dat ze vanaf januari in de problemen komen en dat ze wellicht moeten verhuizen. Ze weten alleen niet goed waarheen, sommigen kunnen niet zomaar terug naar hun ouders.

Tochtstrips 

De studenten ontvangen hun energierekening van de SSH. “Zij proberen ons wel tegemoet te komen door bijvoorbeeld tochtstrips met subsidie aan te bieden, maar uiteindelijk kunnen zij er ook weinig aan doen, want de kosten zijn te hoog om te dekken. Het moet gewoon vanuit de overheid komen”, aldus Staupe. 

Compensatie 

Het doel van de studenten is om met de petitie naar de gemeente te stappen en te zeggen dat het zo niet langer kan. “Wij moeten compensatie krijgen dat evenredig is aan het prijsplafond, dat vinden wij eerlijk.” Volgens Staupe kan de gemeente afspraken maken met de SSH over studenten die de nieuwe energieprijs straks niet meer kunnen betalen. Staupe hoopt dat er in ieder geval geen studenten uit hun woningen worden gezet. ‘Als dat wordt afgesproken, dan geeft dat al veel rust onder studenten.”

Vanmorgen was de petitie al zo’n achthonderd keer getekend

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk