Normal_9704

NEW YORK - De politie van New York volgt en infiltreert al jaren lang in organisaties van islamitische studenten op meer dan een dozijn colleges in en rond de 'Big Apple', zo meldt de Washington Post.

Nu er in 2013 een nieuwe burgemeester gekozen gaat worden in de Amerikaanse miljoenenstad zetten kandidaten vraagtekens bij deze praktijken. De kandidaten menen dat het discriminerend is om studenten alleen op basis van hun geloof als mogelijk gevaar voor de veiligheid te zien. De politie van New York begon de studenten te volgen na de terreuraanslagen van 11 september 2001. 

De huidige burgemeester Michael Bloomberg hoopt dat zijn opvolger de aparte behandeling van moslimstudenten zal voortzetten. Volgens Bloomberg heeft de handelswijze van het New York Police Departement (NYPD) de inwoners van zijn stad 'veilig gehouden'.

Volgens John C. Liu, één van de kandidaten in de race voor het opvolgen van Bloomberg, is het onderscheid maken op basis van geloof 'in strijd met alles waar de stad voor staat'.

Een andere kandidaat, Tom Allon, is minder kritisch over het beleid van het NYPD. "Ik denk dat we hier met een veel groter vraagstuk zitten, namelijk, hoe behoeden we New York voor een nieuwe terroristische aanslag?"

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink