Informatie studietoeslag bij 80 procent van de gemeenten niet op orde

De informatievoorziening over de studietoeslag is bij 282 gemeenten niet op orde. De informatie is onjuist, onvolledig of ontbreekt in zijn geheel. Dat blijkt uit een onderzoek van belangenorganisatie Ieder(in) bij de 345 gemeentewebsites. Studenten met een beperking die recht hebben op de studietoeslag, lopen geld mis als de informatie niet op orde is. Ieder(in) krijgt ook via het meldpunt meldingen binnen dat het aanvragen van de studietoeslag moeizaam verloopt. Dat meldt Ieder(in). 

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Als je een beperking hebt of chronische ziekte, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Als je met een medische beperking niet kunt werken naast je studie, dan kun je een studietoeslag aanvragen bij je gemeente. Dit kan studenten helpen om hun opleiding en levensonderhoud te betalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 300 euro per maand.

Kamerhuur of studiebeurs verlagen 

De studietoeslag is geen lening die terugbetaald moet worden. Je mag het geld houden en gebruiken waarvoor je wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur of om de studiebeurs te verlagen.

Gemeentewebsites 

Ieder(in) is een onderzoek gestart over de vindbaarheid van de studietoeslag op gemeentewebsites. Er is op de websites van alle 345 gemeentes gezocht op ‘studietoeslag’ en onderzocht of de informatievoorziening van de gemeente op orde is: 128 gemeentes hadden helemaal geen informatie over de toeslag, 154 gemeentes hadden onjuiste of onvolledige informatie, en slechts 63 gemeentes hadden de juiste informatie op hun website. Meer dan 80 procent van de gemeenten hebben hun informatievoorziening over de studietoeslag dus niet op orde.

Door: Nationale Onderwijsgids