Fontys-studenten willen nog wel graag lerarenopleiding afmaken

Fontys-studenten Lieke Rouws en Jente de Langen snappen heel goed dat er nog maar weinig jongeren leraar willen worden. Dan ben je na zoveel jaren eindelijk klaar met school, ga je voor je werk weer terug naar school. En het salaris is ook niet al te hoog. Deze week is het alleen wel de Nationale Onderwijsweek en de studenten zijn wel allebei ambassadeur van het leraarsvak. “De meeste jongeren willen met zo min mogelijk moeite zo veel mogelijk geld verdienen. “ Dat meldt Omroep Brabant. 

Lieke (18): “Ik vond het altijd al leuk om met kinderen te werken. Als leraar zie je kinderen groeien in je klas en jij kan ze helpen met hun ontwikkeling. Met rekenen en taal, maar ook op het persoonlijke vlak.”

Leraar gezocht 

De opleiding aan de Fontys Hogeschool doet er, samen met Avans en met vakbond CNV, alles aan om jongeren enthousiast te krijgen én te houden voor het onderwijs. Op de middelbare school kunnen aanstaande studenten al een project doen genaamd ‘Leraar gezocht’. 

Imagoprobleem 

Leraren hebben duidelijk een imagoprobleem. Lieke: “Als je zelf op school zit, zijn de leraren negen van de tien keer niet leuk. Zo wil ik niet worden, denk je dan.” Gelukkig zijn er wel wat lichtpuntjes, want de deeltijdopleiding wordt steeds populairder. 

Van de duizenden leerlingen die starten aan een lerarenopleiding valt uiteindelijk de helft in het eerste jaar af. En van de afgestudeerde leraren sneuvelt er ook nog eens de helft in de eerste jaren. “Vroeger hoorde ik op school wel eens zeggen: als je niets kunt, kun je altijd nog leraar worden. Maar dat is echt onzin, het vak is niet voor iedereen weggelegd”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk