Toestroom van internationale studenten zet kwaliteit onderwijs onder druk

Internationale studenten zitten in een kwetsbare positie en worden als tweederangs studenten behandeld. Dat blijkt uit een enquête van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in samenwerking met de Landelijke Studentenvakbond en het Erasmus Student Network. Dat meldt de NOS. 

In Nederland volgen ruim 100.000 buitenlandse studenten een opleiding: één op de vier eerstejaars in het hbo en wo is een buitenlander. Elk jaar komen er steeds meer buitenlanders bij en daardoor raakt het onderwijssysteem overbelast, zegt ISO-voorzitter Terri van der Velden in het NOS Radio 1 Journaal.

Informatievoorziening 

Ook krijgen de buitenlandse studenten niet dezelfde kansen als Nederlanders tijdens het begin van hun studie. Dat ligt volgens ISO vooral aan de gebrekkige informatievoorziening. 70 procent van de internationale studenten weet niet dat ze, onder bepaalde voorwaarden, recht hebben op studiefinanciering en een gratis ov-kaart. Ze weten ook vaak niet hoe het precies zit met het aanvragen van een Nederlandse zorgverzekering in combinatie met een Europese zorgverzekering. Ook heeft meer dan de helft van de buitenlandse studenten zware mentale problemen en voelt ruim een kwart zich niet thuis in Nederland. 

Breder onderzoek 

Het is de vijfde keer dat de belangenorganisaties een enquête houden. Het ISO geeft aan dat dit de enige monitor is naar de situatie van internationale studenten en roept op tot een breder onderzoek naar het welzijn van de groep studenten.

Huisvesting 

Er zijn al langer problemen met buitenlandse studenten en dan gaat het met name om de huisvesting. Verschillende universiteiten riepen studenten dit jaar op om niet naar Nederland te komen als ze nog geen kamer hadden.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk