Pabo in Nijmegen zit in de lift, dit jaar al 20 procent meer aanmeldingen

De opleiding tot leraar basisonderwijs (Pabo) groeit, dit jaar hebben zich bijna 20 procent meer voltijd studenten aangemeld bij de HAN voor aankomend schooljaar. In september startten er tien volle klassen met eerstejaars in Nijmegen met zo’n 330 studenten. Dat meldt RN7.

Het personeelstekort in het onderwijs is groot. Klassen worden vanwege het personeelstekort al jaren naar huis gestuurd en al jaren wordt er van alles geprobeerd om de kinderen dan toch les te kunnen geven. Nu blijkt echter dat er weer meer studenten zich aanmelden voor de pabo. “Dat heeft volgens mij alles te maken met de loonkloof die gedicht is met het voortgezet onderwijs én de baangarantie. Als je eenmaal afgestudeerd bent dan staan de scholen voor je in de rij”, vertelt Koen Steeman, teamleider van de propedeusefase HAN, Pabo.

Toelatingsexamen 

Dit jaar hoeven de studenten niet, zoals normaal, een toelatingsexamen te halen vóór de start van de opleiding. “Als je van het vmbo komt, dan wordt je straks getoetst op aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Heb je havo, dan hoef je alleen te toetsen voor het vak waarin je geen examen hebt gedaan”, legt Steeman uit. 

Deeltijdopleidingen 

Voor de deeltijdopleidingen zijn het aantal aanmeldingen wel gedaald. Dat blijkt een landelijke trend te zijn. “De HAN staat met het aantal leerlingen nu landelijk stevig op de 2de plaats. Zoveel aanmeldingen is in ieder geval een goede stap in de juiste richting”, benadrukt Steeman. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk