Opleiding Kinderverpleegkundige van ExpertCare Academy hbo-erkend door V&VN

De vervolgopleiding Kinderverpleegkundige van ExpertCare Academy is CZO-erkend en ingeschaald op niveau NLQF-6. De V&VN heeft daarnaast besloten dat de opleiding voldoet aan normkader 2, gelijk aan een bachelor- of masteropleiding. Met het behalen van het diploma ben je nu kinderverpleegkundige met een diploma op hbo-niveau en mag je dus nu ook zelfstandig indiceren. Dit meldt ExpertCare. 

Kindzorg vindt steeds meer buiten het ziekenhuis plaats, thuis of op school. Zo kan een ziek kind ook participeren in de maatschappij, ondanks de ziekte. Deze verplaatsing vraagt wel andere kennis van kinderverpleegkundigen in de wijk. ExpertCare Academy schreef daarom een kinderverpleegkundige opleiding op hbo-niveau zowel gericht op extramurale als intramurale zorg. 

Hoewel de opleiding in 2018 al door het NLQF ingeschaald was op niveau 6 en de opleiding in 2020 CZO-erkend werd, was de opleiding door de V&VN nog niet erkend als hbo kinderverpleegkundige opleiding met hbo-competenties. Dit is nu wel het geval.

Van niveau 4 naar 6

Dit geeft een grote groep verpleegkundigen de kans zich als kinderverpleegkundige te scholen op hbo-niveau. Met niveau 4 kan na het volgen van een transitie module van 3 maanden, gestart worden aan deze opleiding op niveau 6. Na 1,5 jaar zijn studenten dan gediplomeerd hbo-kinderverpleegkundige en kunnen ze zowel in het ziekenhuis als daarbuiten aan de slag.  

Vervolgopleiding Kinderverpleegkundige

Kinderen die thuis verpleegd kunnen worden, hebben steeds vaker complexe (medisch technische) zorg en ondersteuning nodig. Na het behalen van het diploma Kinderverpleegkundige kunnen professionals complexe zorg leveren aan zorgvragers in de leeftijdscategorie 0 tot 18 jaar in zowel de intramurale als de extramurale zorgsetting (transmuraal). Na afronding van de opleiding zijn de kinderverpleegkundigen in staat om het herstel, de gezondheid, groei en ontwikkeling van baby’s, kinderen en jong volwassenen te bevorderen. Ze weten welke preventieve maatregelen zijn in te zetten om de zelfredzaamheid en zelfregie van kinderen en hun ouders te versterken. Ook hebben ze oog voor de totale keten van zorg rondom het zieke kind.

Door: Nationale Onderwijsgids