Dijkgraaf wil dat het hoger onderwijs hun kennis beter beschermt

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs wil toezeggingen van Nederlandse universiteiten en hogescholen dat ze hun kennis en onderzoek beter gaan beschermen, bijvoorbeeld tegen China. De minister wil met hen een akkoord sluiten op basis van vertrouwen. Wel wil hij dit jaar nog een controle hoe instellingen er nu voor staan. Wie dat gaat doen, zei Dijkgraaf niet.

Onderwijsinstellingen moeten aan de hand van een aantal criteria vaststellen of zij veilig een internationale samenwerking kunnen aangaan. Hiervoor komt het kabinet met een zogeheten 'toetsingskader'. Instellingen kunnen daarna verder advies krijgen van een pas opgericht loket Kennisveiligheid, waar specialisten van onder meer de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken werken.

Zorgen over samenwerkingen met buitenlandse universiteiten

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse universiteiten, voornamelijk die uit China en Rusland. Onderzoeksplatform Follow the Money meldde twee weken geleden dat aan de Chinese krijgsmacht gelieerde universiteiten zeker vierhonderd studies uitvoerden met Nederlandse instellingen. Dijkgraaf uitte toen ook zijn zorgen daarover.

Door: ANP