Internationale studenten presenteren sportplannen aan Groningse raadsleden

Hoe kun je sporten en bewegen in Groningse wijken bevorderen? Dat onderzochten studenten van het Instituut Sportstudies van de Hanzehogeschool in opdracht van de gemeente. Dat meldt de gemeente Groningen. 

De veelal internationale studenten presenteerden dinsdag 18 april hun bevindingen aan leden van de Groningse gemeenteraad. Namens de raad waren aanwezig Jeffry van Hoorn (GroenLinks), Mirte Goodijk (Student en Stad), Rozemarijn Gierkink (PvdA) en Jim Lo-A-Njoe (D66). De studenten komen uit verschillende landen als Polen, Oekraïne, Hongarije, Griekenland en Ierland.

Vijf Groningse wijken 

Voor 5 wijken hebben de studenten plannen bedacht om de inwoners (meer) aan het bewegen te krijgen. Voor Paddepoel is plan park Selwerd om te turnen tot een sportplek met tafeltennistafels, buitengym naar een voorbeeld uit de Oekraïne. Verder is het idee ontstaan om bij voetbalvereniging Mamio (waar veel internationals spelen) een jeugdafdeling op te richten.

Studenten hebben voor Vinkhuizen een maandelijks sportfestival rond verschillende thema's bedacht waar de buurtcoaches een rol bij zouden moeten spelen. Bij de plannen voor Selwerd hoort ook meer en betere verlichting omdat uit gesprekken met inwoners is gebleken dat die het nu onprettig vinden om 's avonds in hun wijk buiten te wandelen of te hardlopen.

Interessante inzichten 

Ook voor de Rivierenbuurt en de Oosterparkwijk hebben studenten plannen gemaakt om de wijkbewoners in beweging te krijgen. Volgens de aanwezige raadsleden zitten er interessante ideeën bij de sport- en beweegplannen van de studenten. "Internationale studenten kijken net even anders naar het onderwerp", aldus één van de raadsleden. "Dat levert interessante inzichten op."

Door: Nationale Onderwijsgids