Bij evacuatie tolken Kabul zette Buitenlandse Zaken studenten in

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zette na de val van Kabul, in augustus vorig jaar, studenten in om tolken te evacueren. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. Het zou gaan om studenten van die naast hun opleiding ook een bijbaan van één à twee dagen in de week hebben bij het werkstudentprogramma van Defensie (Defensity College). Dat meldt BNNVARA. 

De Taliban grepen in augustus vorig jaar opnieuw naar de macht in Afghanistan. Duizenden mensen proberen Kabul te ontvluchten als de Taliban die plaats innemen. Onder deze mensen zitten landgenoten en Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt en in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. 

Crisisteam 

Een groep werkstudenten ontvangt een week nadat de crisis is begonnen een noodoproep van het crisisteam van Buitenlandse Zaken met de vraag of ze komen om te ondersteunen. Maar uiteindelijk blijkt het om meer te gaan dan alleen om ondersteuning. De werkstudenten kregen helemaal geen begeleiding ter plaatse. “Wij waren het crisisteam”, aldus één van de studenten. 

Oud-topdiplomaat Pieter Feith gaat ervan uit dat op het ministerie een capaciteitsprobleem moet zijn ontstaan en is heel kritisch over de manier waarop Buitenlandse Zaken werkstudenten heeft ingezet. “Een crisis moet worden beheerd door professionals.”

Taliban 

Een werkstudent geeft aan dat hij gebeld werd door de Taliban zelf in plaats van door een tolk. De Talibanstrijder had de telefoon van de tolk afgepakt en dreigde dat er grote problemen zouden komen. Alles liep gelukkig met een sisser af en de tolk heeft Kabul veilig kunnen verlaten. 

Evaluatie 

Zembla heeft het ministerie nog om een reactie gevraagd, maar een woordvoerder heeft laten weten dat Buitenlandse Zaken nu niet op vragen ingaat. Er is namelijk op dit moment een evaluatie gaande. 

In ‘De Hel van Kabul’ reconstrueert Zembla de evacuatie. Er komen niet eerder vertoonde beelden van het Korps Commandotroepen in voor. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk