Medische mondkapjes moeten beschikbaar zijn voor onderwijspersoneel

De werkgevers in het onderwijs moeten ervoor zorgen dat personeelsleden kunnen beschikken over medische mondkapjes. Dat schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden aan de werkgevers in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en het hoger onderwijs. Dit meldt AOb. 

“Het hele onderwijs is weer open en leraren en ondersteuners zijn vaak blij dat ze weer op locatie aan het werk kunnen”, aldus AOb-bestuurder Tamar van Gelder. “Maar velen maken zich ook zorgen op de gezondheid van hun leerlingen, studenten, collega’s, familie en henzelf.”

Zorgen 

Die zorgen hebben te maken met de bereidheid tot het afnemen van zelftesten. Deze bereidheid zakt steeds meer. Ook is er onduidelijkheid over het wel of niet dragen van medische mondkapjes en heeft men moeite om zich aan de anderhalve meter te houden. Ook is de ventilatie in schoolgebouwen en klaslokalen ondermaats.

Verplichting van werkgevers 

“Werkgevers moeten, zoals altijd, alle noodzakelijke maatregelen nemen om de veiligheid van hun personeel te waarborgen”, zegt Van Gelder. “En op dit moment hoort het zorgen van medische mondkapjes daar gewoon bij.”

Er moet ook worden gekeken naar de luchtkwaliteit in de schoolgebouwen en als mensen zich, ondanks alle veiligheidsmaatregelen, niet veilig voelen dan moeten zij de mogelijkheid krijgen om thuis te kunnen werken. 

Door: Nationale Onderwijsgids